Kulttuuri

Konsertti

PERUUTETTU Jorma Uotinen 50-vuotistaiteilijajuhla

la 14.11., 19:00

Turun konserttitalo
Kuvaus

null

JORMA UOTINEN – 50-VUOTISTAITEILIJAJUHLAKIERTUE

Tanssija, laulaja, koreografi ja televisiopersoona Jorma Uotinen juhlii 50 vuotta kestänyttä taiteilijauraansa laajalla konserttikiertueella syksyllä 2020.

Huomion arvoista on myös se, että Jorma Uotinen täyttää kunnioitettavat 70 vuotta kesäkuun 28. päivä.
- Oli helppo vastata myöntävästi, kun minulle ehdotettiin tilaisuutta lähteä juhlakiertueelle ensi syksynä. Tämä laajamittainen kiertue yhdistää ja kruunaa hienolla tavalla uuden vuosikymmenen alkuun sijoittuvat 70-vuotissyntymäpäiväni ja 50-vuotistaiteilijajuhlani, Jorma Uotinen kertoo.

Jorma Uotinen valmistautuu huolella lokakuussa alkavaan juhlakonserttikiertueeseen

- Juhlakonsertin suunnittelu on jo hyvällä mallilla. Kyseessä on draamakonsertti, jossa laulujen ja tekstien kautta käydään läpi elämänvaiheitani taiteilijana,  tanssijana ja laulajana, miehenä. Osa konsertin lauluista on kulkenut mukanani jo niiltä ajoilta, kun vielä tanssin Pariisin Oopperassa. Chanson-laulujen tekijöinä ovat muun muassa Edith Piaf, Jacques Brel ja Léo Ferré. Mukana myös pianisti Jari Hakkaraisen sävellyksiä, Jorma Uotinen kertoo.
- Tulkinnoissani pyrin koskettamaan vastaanottajan syvimpiä tuntoja rakkaudesta, ajan vääjäämättömästä kulusta, ystävyydestä, kaipuusta, elämästä, meistä itsestämme, hän jatkaa.

Tanssijana ja koreografina maailmanmaineeseen noussut Jorma Uotinen on löytänyt ranskalaisista chansoneista väylän ilmaisuun ja esiintymisen jatkumoon. Hänellä on taito esittää chansoneja, melodisia ranskankielisiä lauluja uskomattomalla intensiteetillä, lauluihin täysin eläytyen. Jorma Uotisen konsertit ovat huolellisesti suunniteltuja ja pieteetillä toteutettuja kokonaisuuksia improvisaatiota kuitenkaan kokonaan unohtamatta.

Esiintyjänä Jorma Uotisen sielukkuus, rohkeus, lämpö ja väkevyys ovat omaa luokkaansa. Hänellä on suurelle taiteilijalle ominainen, taianomainen taito dominoida estradia ja pitää yleisö tiukasti otteessaan.

Oman värinsä juhlakonsertteihin tuovat myös pitkäaikainen elinkumppani, laulaja Helena Lindgren sekä tietysti Trio Avec eli Petri Ikkelä, harmonikka ja bandoneon, Helena Plathan, sello ja Jari Hakkarainen, piano. Kokoonpano on työskennellyt yhdessä lähes 20 vuotta ja esiintynyt Suomen lisäksi muun muassa Ranskassa, Saksassa, Unkarissa, Kroatiassa ja kaikissa Pohjoismaissa.

”Ei huono” tanssijana, laulajana, koreografina eikä televisiopersoonana

Jorma Uotinen on työskennellyt Suomen Kansallisbaletissa, Carolyn Carlsonin johtamissa tanssiryhmissä Groupe de Recherches Théâtrales (GRTOP) ja Teatro Danza la Fenice, Pariisin oopperassa, Milanon La Scalassa, Tanskan ja Ruotsin kuninkaallisissa baleteissa ja Berliinin Staatsoper Unter den Lindenissä sekä niin Suomen Kansallisbaletin, Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmän kuin Kuopio tanssii ja soi -festivaalinkin taiteellisena johtajana.

Tänä keväänä Jorma Uotinen esiintyy Suomen kansallisoopperan näyttämöllä Wienin rikkaimman miehen roolissa Richard Straussin musiikkiin perustuvassa Ariadne auf Naxos –teoksessa.

Lukuisten televisioesiintymisten takia hän on erityisesti viime aikoina tullut hyvin tutuksi koko Suomen kansalle. Sadat tuhannet television katselijat ovat jo vuodesta toiseen seuranneet hänen asiantuntevaa ja älykästä kommentointiaan suositun Tanssii tähtien kanssa –ohjelman tuomaristossa. Ja arkiseen puhekieleenkin on jo iskostunut Uotisen humoristinen ”ei huono” –sanonta tanssijoita arvioidessa.

- Ihmiset kadulla tunnistavat ja tervehtimisen tai kuulumisten kyselyjen sijaan huudahtavat vain ”ei huono”, Jorma Uotinen kertoo hymyillen. – Sehän on suora käännös ranskalaisesta ”pas mal” tai englanninkielisestä ”not bad” toteamuksista. Se on myönteinen ja iloinen ilmaisu, ei siis huono ollenkaan.

Maria Veitola vieraili Yökylässä Maria Veitola –ohjelman neljännen tuotantokauden avausjaksossa tammikuussa 2019 Jorma Uotisen kotona Helsingin Töölössä. Kyseinen jakso kuuluu koko tuotantokauden ylivoimaisesti katsotuimpiin. Viime syksynä MTV-kanavalla starttasi uusi, sokkotreffeihin perustuva ja ravintolamiljööseen sijoittuva First Dates Suomi –ohjelmasarja, jossa Uotinen esiintyy hovimestarin roolissa. Kuluvana keväänä Jorma Uotinen on nähty myös Talent Suomi –tv-ohjelman arvovaltaisen tuomariston jäsenenä.

Konsertit alkavat kello 19.00. Konserteissa on väliaika.
Tuotanto: RH-Entertainment

Hinta
Liput 49,50 €
Sijainti
Turun konserttitalo
Aninkaistenkatu 9, Turku
Turun Konserttitalo, Aninkaistenkatu 9
Katso myös
Kulttuuritapahtumia
Urheilutapahtumia
Sosiaalisia tapahtumia
Muita tapahtumia
Seuraava

DooApp
Tapahtumat ja tekemiset yhdessä paikassa.