Muu

Luento

Lönnrot, Kalevala ja kulttuurin modernisoiminen 1800-luvulla

ti 6.10., 18:00 - 19:30

Turun pääkirjasto
Kuvaus

Juhana Saarelainen esitelmöi Historia nyt! -luentosarjassa.

Elias Lönnrotiin ja Kalevalaan liitetään edelleen paljon käsityksiä, joissa eepos nähdään kuin muistiinpanona muinaisesta suullisesta kulttuurista. Tutkimuksessa on kuitenkin jo pitkään korostettu Lönnrotin aktiivista roolia Kalevalan luomisessa. Esitelmässä Kalevalaa ja Lönnrotin työskentelyä tarkastellaan aikakauden oppineiden tieteellisten ja filosofisten keskustelujen valossa. Silloin paljastuu moniulotteinen teos, jonka ainoa tarkoitus ei ollutkaan rakentaa kuvaa kaukaisesta menneisyydestä. Lönnrot ei halunnut, että kansanrunous vain museoitaisiin kansien väliin, vaan sen pohjalta piti myös katsoa tulevaisuuteen ja kehittää uutta, modernia suomenkielistä kulttuuria. Kalevala on siten hybridinen teos, jossa Lönnrot yhdisti suullista ja kirjallista runoutta, vanhaa ja uutta kulttuuria sekä tieteellisiä ja taiteellisia päämääriä.

FT Juhana Saarelainen on 1800-luvun alkupuolen kulttuurihistoriaan erikoistunut historiantutkija. Tällä hetkellä Saarelainen työskentelee Helsingin yliopistossa professori Lotte Tarkan tutkimushankkeessa Suullisen kulttuurin mykistetyt muusat. Ideologia, transnationalismi ja vaiennetut lähteet kansallisten kulttuuriperintöjen ja kirjallisuuksien luomisessa. Hän on myös työskennellyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran hankkeessa Avoin Kalevala, joka toimittaa kansalliseepoksen ensimmäistä tieteellistä ja digitaalista editiota. Saarelainen väitteli Turun yliopistossa toukokuussa 2019 kulttuurihistorian oppiaineesta aiheella Runous, tieto ja kansa. Elias Lönnrotin ajattelu ja toiminta aikalaisfilosofian kontekstissa.

Luento siirretty koronakeväältä.

Kirjaston syksyn tapahtumat järjestetään koronarajoitukset ja turvavälit huomioiden.
Osallistujamäärä Studiossa 30 henkilöä. Luentoa striimataan Facebook Livessä.

Historia nyt!
Turun Historiallisen Yhdistyksen ja Turun kaupunginkirjaston yhteistyössä järjestämä luentosarja pääkirjaston Studiossa syksyllä 2020.

  • ti 1.9. FT Kirsi Laine: Talonpojat isojaon päätöksentekijöinä Lounais-Suomessa Ruotsin ajan lopulla 
  • ti 6.10. FT Juhana Saarelainen: Lönnrot, Kalevala ja kulttuurin modernisoiminen 1800-luvulla
  • ti 3.11. FT Anna-Leena Perämäki: Kirjoitettu vaino – nuorten juutalaisnaisten päiväkirjat ja selviytyminen toisen maailmansodan aikaisessa Ranskassa ja Alankomaissa
  • ti 1.12. Puhuvat koneet -hanke: Vainoharhaisista tietokoneista virtuaalirakastettuihin. Keinoälyn ja puhuvien koneiden kuvittelua ja historiaa

Linkit:
Turun Historiallinen Yhdistys
Juhana Saarelainen: Runous, tieto ja kansa. Elias Lönnrotin ajattelu ja toiminta aikalaisfilosofian kontekstissa
Avoin Kalevala -hanke


 

Hinta
Maksuton
Sijainti
Turun pääkirjasto
Linnankatu 2, Turku
Studio, uudisosa
Katso myös
Kulttuuritapahtumia
Urheilutapahtumia
Sosiaalisia tapahtumia
Muita tapahtumia
Seuraava

DooApp
Tapahtumat ja tekemiset yhdessä paikassa.