Muu

Luento

Vainoharhaisista tietokoneista virtuaalirakastettuihin. Keinoälyn ja puhuvien koneiden kuvittelua ja historiaa

ti 1.12.2020, 18:00 - 19:30

Turun pääkirjasto
Kuvaus

Puhuvat koneet -hanke esittelee Historia nyt! -luentosarjassa.

Idea puhuvasta koneesta on kiehtonut jo kauan sekä taiteilijoiden ja kirjailijoiden mielikuvitusta että mekaniikan ja tekniikan taitajien älynystyröitä. Puhuvilla koneilla on niin ideoina kuin laitteina takanaan historiaa, jossa kietoutuvat yhteen ihmisen mielikuvitus ja tulevaisuusajattelu, tekninen osaaminen, viihdyttäminen ja hyötyajattelu. Lisäksi mukana ovat kulkeneet laajemmat kysymykset siitä, millaista on olla ihminen, mitkä ovat ihmisyyden reunaehdot ja tunnusmerkit sekä siitä, miten ihminen pyrkii tekniikallaan jäljittelemään luontoa yhä täydellisemmin, esimerkiksi omaa kehoaan mallina käyttäen. 

Koneen Säätiön vuosiksi 2018–2022 rahoittama, Turun yliopiston Historian, kulttuurin ja taiteentutkimuksen laitoksella toimiva Puhuvat Koneet – Elektroninen ihmisääni tunteiden ja itseymmärryksen tulkkina 1960–2020 tutkii tieteen ja taiteen keinoin ihmisen ja koneen vuorovaikutusta inhimillisen äänen ja puheen näkökulmasta. Tutkijat ja taiteilijat kysyvät, miten kulttuuriset käsitykset ihmisen ja koneen välisestä viestinnästä ja vuorovaikutuksesta ovat muuttuneet viimeisten 60 vuoden aikana ja miten äänen ja puheen merkitys on noussut yhä tärkeämmäksi tekoälysovellusten ja kommunikoivien robottien kehityksen edetessä. Teemaa tutkitaan niin median ja viestinnän tutkimuksen, kulttuurihistorian, tekniikan historian, taiteentutkimuksen kuin populaarikulttuurin tutkimuksenkin välinein.

Projektin johtaja dosentti Pertti Grönholm
Projektin tutkija dosentti Kimi Kärki

Luento siirretty koronakeväältä.

Historia nyt!
Turun Historiallisen Yhdistyksen ja Turun kaupunginkirjaston yhteistyössä järjestämä luentosarja pääkirjaston Studiossa syksyllä 2020.

  • ti 1.9. FT Kirsi Laine: Talonpojat isojaon päätöksentekijöinä Lounais-Suomessa Ruotsin ajan lopulla 
  • ti 6.10. FT Juhana Saarelainen: Lönnrot, Kalevala ja kulttuurin modernisoiminen 1800-luvulla
  • ti 3.11. FT Anna-Leena Perämäki: Kirjoitettu vaino – nuorten juutalaisnaisten päiväkirjat ja selviytyminen toisen maailmansodan aikaisessa Ranskassa ja Alankomaissa
  • ti 1.12. Puhuvat koneet -hanke: Vainoharhaisista tietokoneista virtuaalirakastettuihin. Keinoälyn ja puhuvien koneiden kuvittelua ja historiaa

Linkit:
Turun Historiallinen Yhdistys

Hinta
Maksuton
Sijainti
Turun pääkirjasto
Linnankatu 2, Turku
Studio, uudisosa
Katso myös
Kulttuuritapahtumia
Urheilutapahtumia
Sosiaalisia tapahtumia
Muita tapahtumia
Seuraava

DooApp
Tapahtumat ja tekemiset yhdessä paikassa.